VPL ORDINACE s.r.o. – praktický lékař v Chropyni

Elektronický recept II. - posílání receptů na dálku

V minulém díle seriálu o elektronickém receptu jsme si řekli, co to e-recept vůbec je a jak funguje. Dnes bych se rád zaměřil na jeden ze zásadních aspektů elektronické preskripce, a sice na možnost posílání receptů "na dálku", tedy např. SMS zprávou nebo e-mailem, bez toho, aby pacient musel navštívit ordinaci. Všiml jsem si, že mezi pacienty panují některé nejasnosti ohledně tohoto postupu a považuji za svou povinnost je uvést na pravou míru...


Většina těchto nejasností koření v nedorozumění ohledně toho, co to elektronický recept vlastně znamená. Kdo četl minulý článek, určitě se v problematice orientuje. Spousta neznalých laiků má však pocit, že pokud recept není odeslán SMS zprávou nebo e-mailem, pak nejde o elektronický recept - všechno, co je vytištěné na papíře, je podle nich recept klasický. Uznávám, že tato úvaha není úplně hloupá, vždyť co je na kusu papíru elektronického, že (zde se dozvíte, jak to je)? Není pak úplnou vzácností, že sem tam zaslechnu, jak někdo prohlásí například:


No, ale ten doktor v *** ještě nevystavuje elektronické recepty. Vždycky to dostanu na papírku jako doteď.

Pan doktor asi neumí poslat elektronický recept, pro léky na tlak si tam vždycky musím jít osobně...


...nebo něco podobného.


Co je elektronický recept a proč je elektronický, o tom jsme si už napsali posledně. Že je identifikován svým kódem receptu (12místným identifikátorem) a že tento identifikátor lze do lékárny dopravit jakkoliv (vytištěný na papírové průvodce, na kousku papíru napsaný ručně, SMS zprávou nebo e-mailem na mobil či adresu pacienta, nebo třeba odvysílat baterkou z okna v Morseovce), to už víme také. Ve své nekonečné moudrosti zákonodárce stanovil, že způsob doručení eReceptu si volí pacient. Řekněme si to tedy na rovinu - elektronický recept lze SMSkou (nebo jinak na dálku) poslat vždycky. To ovšem neznamená, že je každý lék možno předepsat, aniž by pacient navštívil ordinaci!


Tady totiž občas dochází mezi pacienty k záměně pojmů s průjmy. Recepty napsat a poslat na dálku umíme - ono na tom hlavně není nic moc k umění, stačí vědět, kam kliknout v programu, vědět správné číslo nebo adresu a zbytek za nás zajistí Státní ústav pro kontrolu léčiv prostřednictvím Centrálního úložiště eReceptů. Tato služba dokonce ani nic nestojí.

Často ale dochází k situaci, kdy je předepsání léku vázáno na nějaké vyšetření. Nejlépe se to asi chápe na případu člověka, který volá do ordinace, že "má kašel" a potřebuje "něco od kašle napsat". Bez vlastního vyšetření asi stěží poznám, zda má člověk zánět horních cest dýchacích, zánět průdušek nebo zápal plic, najmě zda jde o zánět virový nebo bakteriální. Nemohu tedy rozhodnout, zda pacientovi doporučím běžně dostupné léky na odkašlávání, léky na průdušky nebo kupříkladu antibiotika. V této situaci asi každý chápe, že bez vyšetření to nepůjde (i když už jsme měli i případ, kdy volala dcera, že "maminka má horečku a točí se jí hlava a co jí má jako dát za léky...").

Stejná situace však nastává i v případě, že po nás chcete předepsat například - a nejčastěji - léky na vysoký krevní tlak. Protože se krevní tlak v průběhu života i v průběhu léčby často dost mění, je potřeba před předepsáním léků tlak zkontrolovat. Výši krevního tlaku ovlivňuje mimo jiné tělesná hmotnost (zhubnete-li deset kilo, změní se i Váš krevní tlak), způsob stravování (všeobecně tlak zvyšují hlavně slané a tučné výrobky) a pohybová aktivita (pravidelná fyzická zátěž mírné intenzity jako rychlá chůze, běh, jízda na kole nebo plavání pomáhají k poklesu krevního tlaku). Pokud tedy tlak nebudeme při předepisování léků kontrolovat, může se stát, že efekt léků bude nedostatečný (a Vy budete i s prášky chodit s nedobře léčeným tlakem se všemi důsledky, o kterých si napíšeme někdy jindy) nebo naopak přehnaný (a Vám se bude dělat špatně a budete omdlévat z nízkého krevního tlaku) - to vše jenom proto, že jsme Vám léky předepsali na základě hodnot z minulého roku a letos jste "úplně jiný člověk" - pravidelně sportujete, přestali jste se cpát bůčkem a nesolíte. A hned jsme někde úplně jinde.

Mimochodem, o vysokém krevním tlaku jako onemocnění se brzy také něco dočtete.

Proto je před předepisováním léků (zejména léků na vysoký krevní tlak) nutná kontrola u lékaře a jeho změření. Namítnete-li, že si tlak můžete změřit doma a říct mi ho po telefonu, odpovím Vám následující: "To je od Vás moc hezké a samozřejmě Vám všechno věřím, ale jelikož jsem za Vaši léčbu zodpovědný, musím si alespoň jednou za čas kontrolu tlaku udělat sám." Dobrý řemeslník by taky určitě neposlal svému zákazníkovi novou odpadní trubku poštou jenom na základě informace, že "protéká záchod".


Abychom to shrnuli

  1. recepty na dálku (SMSkou a e-mailem) posílat umíme a jde to prakticky se všemi léky (výjimkou jsou léky, které se předepisují na opiátový recept, ty jsou nadále pouze papírové a do systému eReceptu z nepochopitelného důvodu nespadají - zeptejte se svého zákonodárce, proč tomu tak je, my jsme to nevymysleli)
  2. pokud Vám některý lék nechceme nebo nemůžeme poslat na dálku, je to proto, že Vás k jeho předepsání potřebujeme vyšetřit nebo zkontrolovat (to, že léky užíváte už dvacet let stejně, neznamená, že je musíte užívat stejně i nadále - člověk se za života hodně mění a s ním i zdravotní stav, na který je potřeba pružně reagovat)
  3. je pravda, že si pacient může vybrat způsob doručení eReceptu - na faktu, že Vás před předepsáním léku potřebuji vyšetřit, to ale nic nemění - a to je zase moje právo. Takže přijdete na vyšetření, necháte si změřit tlak a potom Vám elektronický recept pošlu SMS zprávou - protože jste si to zvolili. Sice mi to přijde trochu postavené na hlavu, posílat Vám SMSku, když sedíte vedle mě a můžu Vám dát do ruky papírovou průvodku eReceptu, ale aspoň ušetříme nějaký ten papír - stromů je málo.
  4. čeho se elektronické předpisy vůbec netýkají, jsou poukazy a žádanky - tj. například na ortopedické nebo jiné pomůcky (punčochy, inkontinenční vložky a pleny, berle, obvazy aj.), na vyšetření ke specialistům, na rehabilitaci, na rentgen a ultrazvuk apod. Dále jsou mimo systém eReceptu (jak píšu výše) recepty s modrým pruhem, na které se předepisují léky s obsahem návykové látky (tedy např. opiátové léky od bolesti). Všechny tyto předpisy nadále existují pouze v papírové podobě.

O dalších aspektech elektronického receptu a jeho výhodách i nevýhodách v porování s receptem klasickým si povíme něco v dalším článku.


Pokračování příště.

22. 01. 2020