VPL ORDINACE s.r.o. – praktický lékař v Chropyni

Jak se připravit na odběry krve?


Každý den (s výjimkou čtvrtka, kdy máme odpolední ordinaci) k nám do ordinace chodí spousta pacientů na krevní odběry, ať už je to k preventivní prohlídce, při sledování dlouhodobého onemocnění, při ředění krve nebo pro jiné odborné lékaře. Sestřička má za sebou desetitisíce odběrů, je velice šikovná a zvládá prakticky všechny situace na výbornou.

Rozhodně je ale pro všechny zúčastněné (tedy pro Vás i pro nás) lepší, když na odběry přijdete správně připravení. Nejen, že se pak odběry lépe provádějí, ale výsledky pak mají mnohem lepší vypovídající hodnotu, nejsou zkreslené a odpovídají opravdovému stavu Vašeho zdraví.

Jak se tedy připravit na odběry a co naopak nedělat?

  1. Na odběry choďte vždy nalačno, pokud Vám lékař neřekne jinak. Velká část laboratorních hodnot (cukr v krvi, hladina cholesterolu, jaterní testy apod.) je do velké míry ovlivněna nedávným příjmem stravy. Jejich "normální" hodnoty se tedy vztahují k odběru provedeném po 12 hodinách bez jídla.
    To v praxi znamená, že večeřet byste měli nejpozději kolem 18:00 až 19:00. Na večeři byste si také měli dát něco lehčího, nikoliv vepřo knedlo zelo se šesti. To už pak není odběr za standardních podmínek.
    Dávejte si také pozor na alkohol, minimálně večer před odběrem určitě nechoďte na pivo, lépe vynechejte alkohol alespoň 2 dny předem. Alkohol, zejména pivo, dělá v krvi zásadní změny (cukr, tuky, jaterní enzymy), které hodnoty značným způsobem zkreslují. Takže večer v deset vepřo knedlo se šesti a dvě plzně není ideální příprava na odběry krve další den ráno v sedm...
  2. Ráno před odběry krve se určitě nezapomeňte napít obyčejné vody. Doporučujeme vypít minimálně dvě až tři deci. Pokud budete mít žízeň a budete málo napití, budete mít i zkolabované žíly, krev poteče pomaleji a odběry se budou dělat mnohem hůře. Některé laboratorní hodnoty se dokonce při nedostatku tekutin výrazně mění a zkreslují tím celkový dojem z vyšetření krve.
    V neposlední řadě pak pacienti nenajezení, nenapití, dehydratovaní, vystresovaní a ještě navíc bodnutí do žíly rádi omdlévají. A to za to nestojí.
    Nemohu však zdůraznit dostatečně, že máte pít obyčejnou vodu - pokud se napijete minerálky nebo slazené limonády, je to skoro stejné, jako byste se najedli.
  3. Své pravidelné ranní léky užijte, pokud Vám lékař neřekne jinak. Některé specifické odběry (zpravidla však ne u nás, ale u specialistů) se dělají bez léků, ale to Vám lékař včas oznámí. U nás počítejte vždy s tím, že léky před odběrem si vzít můžete. K tomu máte taky ty tři deci vody, abyste mohli tabletky něčím zapít...
    Pokud léky nevezmete ráno, jak jste zvyklí, hrozí, že si je zapomenete vzít i po odběru, a pak už je zaděláno na průšvih (léky na tlak, arytmii, cukrovku nebo u děvčat antikoncepce by se rozhodně neměly vynechávat...).
  4. Přijďte co nejdříve ráno, nejpozději do 8:15. Toto doporučení je specifické pro naši ambulanci (ostatní jsou tak nějak všeobecně platná), protože kolem 8:30 nám jezdí svoz z kroměřížské laboratoře. Pokud odběry nestihneme do chvíle, než svoz odjede, budeme je muset odložit na jiný den, nebo si je do laboratoře budete muset dopravit sami - a to je zbytečné. Z tohoto důvodu také děláme odběry všechny dny kromě čtvrtka (ve čtvrtek začínáme v 10:00 a to je svoz již dávno pryč, navíc... být o hladu do desíti dopoledne, to je skoro týrání).

Asi nejčastější chybou pacientů je, že přijdou úplně nenajezení, nenapití a bez léků. Potom jednak po odběru kolabují ještě v ordinaci, jednak se jim dělá špatně z nesprávného užití léků.

Další část pacientů zapomíná u odběru dýchat. Ne, to není legrace, to je vážná věc. Na vině je samozřejmě strach z očekávaného píchnutí a bolesti, které Vás nutí zadržet dech - takové to "kdy už to teda přijde...". Takže nezapomeňte, sestřička u nás je velmi šikovná a odběry dělá skoro bezbolestně, tak se hlavně nebojte a pamatujte, že máte dýchat. Když totiž do toho všeho budete hladoví, nenajezení, vystrašení a budete zadržovat dech, i ta drobná bolest z jednoho hloupého píchnutí bude stačit k tomu, abyste omdleli a svezli se na zem. A to není moc fajn pro nikoho z nás.

Dávejte si také pozor na "noční svačinky". Když poctivě držíte lačnění od šesti od večera a o půlnoci pak slupnete mandarinku, buďte si jistí, že ráno budete mít zvýšený cukr. To je pak veškeré držení hladovky k ničemu. Stejně tak když vypijete ráno čaj nebo kávu s cukrem, dáte si kávu z automatu, minerálku nebo limonádu. Proto důsledně připomínáme, abyste ráno vypili 2-3 dl čisté vody.

Není úplně jasné, jestli může výsledky krevních vyšetření ovlivnit například žvýkání žvýkačky - anekdotální důkazy tvrdí, že ano, logika věci spíše říká, že ne. Záleží dost na tom, jaká je to žvýkačka. Rozhodně ji však před odběrem a při odběru nedoporučujeme - minimálně proto, abyste ji při případném omdlévání nevdechli.

Co naopak určitě výsledky krevních odběrů neovlivní, je čištění zubů, pročež je ráno všem pacientům doporučujeme. Ale to už se dostáváme trochu jinam, než jsme chtěli.

Doufáme, že jsme Vám tímto krátkým návodem udělali konečně jasno v tom, jak se správně nachystat a připravit na krevní odběry. Správná příprava je klíčová k získání spolehlivých výsledků, které mají dobrou výpovědní hodnotu. Díky těmto vyšetřením pak získáme lepší představu o Vašem zdravotním stavu a budeme schopni Vás lépe léčit.


MUDr. Michal Kočař

19. 03. 2019